woensdag 1 mei 2013

Tie-dye galore

Onze peuter kreeg een broek. Niet zomaar een broek, maar een paarse tie-dye broek. Haar zussen zagen groen van jaloezie. Gelukkig ben ik altijd wel in voor een experimentje. En wat fijn, dat koninginnedag in het verschiet lag.

Ik scoorde op 30 april een mooie witte(?!) jeans voor Sientje voor €1.- en een donkere voor Hannah voor €0,50. Na wat graafwerk in de kledingkasten, duikelden we nog 2 witte leggings en 2 witte topjes op.

Voor het verfbad kozen we voor Dylon Ocean Bleu, een kleine verpakking, officieel voor 250 gram kleding, maar we verfden veel meer. Verder heb je nog een doos postelastieken nodig (Bruna €3,15), een emmer en zout, om de verf mee te mengen.

We bonden de shirtjes met de elastieken bij elkaar in kleine en grote knoedeltjes. Eerst was ik bang dat de meiden het niet strak genoeg deden, maar eigenlijk kun je niks verkeerd doen, alleen het effect is anders.

Ik vroeg mij alleen af, of de stof nat of droog het verfbad in moest. Daarom maakte we het ene shirtje eerst nat en lieten de andere droog. Vervolgens ging de hele handel in het verfbad, dat ik volgens de gebruiksaanwijzing klaar maakte.

Na 3 kwartier knipten we de elastiekjes door en spoelden alles uit.
Waaauuuuwww! De spijkerbroek is prachtig, maar de rest ook! Tegen de verwachting in, krijg je een dramatischer effect, als je met natte stof begint. Waarschijnlijk zuigt de droge stof de verf extra aan. De rechter legging was droog en de linker nat.

En dan draaien we nu alles om! Ik had immers nog een blauwe jeans. Sientje kwam nog aanzetten met een "stregging", die ze nooit aan deed. In een emmer, half gevuld met water deed ik een fles bleek. De broeken bonden we droog bijeen met postelastieken. Dompel 1 of 2 broekjes tegelijk onder in de emmer en zet er iets zwaars op, zodat ze onder water blijven (fles water). En nu is het afwachten. De ene broek was in een uurtje naar wens, een andere lag er zeker 4 uur in... Als je de broek genoeg gebleekt vindt spoel je hem uit in een emmer schoon water en knip de elastieken door. Daarna waste ik de broeken in de wasmachine op een kort programma, zonder wasmiddel.
En wederom was het resultaat WAAUUWW!!!

Wat een groots resultaat met zo weinig middelen. Als je de elastieken doorknipt, is het alsof je een cadeautje uitpakt. Voor de kinderen is het net magie. En Sientje, die alleen maar leggings wilde dragen, staat nu te glunderen in haar "nieuwe" spijkerbroek. Wie had dat ooit gedacht :)

3 opmerkingen:

  1. Stoer hoor, doet mij denken aan mijn tiener tijd, van alles kreeg een favorieten kleur. Ook de keuken van mijn moeder. Daar was zij niet blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gaaf gaaf gaaf !!!! Die stelen dadelijk de show op school.
    Trude

    BeantwoordenVerwijderen

 

blogger templates | Make Money Online