woensdag 7 september 2011

Naaimachientje voor je dochter

Dit is Hannah. Het hesje dat ze aanheeft, heeft ze zelf bedacht en gemaakt. (mam, waar liggen de knopen?)

Als ik vertel dat mijn oudste dochter zo veel tijd achter haar naaimachine doorbrengt, krijgen veel moeders een dromerige blik in hun ogen.
Het zo-moeder-zo-dochter-plaatje is compleet. Vaak volgt de vraag wanneer een kind oud genoeg is voor een naaimachine.
Ik zag het ook al jaren voor me, maar we hebben onze oudste haar machine voor haar 8e verjaardag cadeau gedaan. Ik denk dat ik behoorlijk de klos was geweest, als we er eerder aan begonnen waren, want dan had ik haar bij alles moeten helpen. Vanaf 8 jaar, lukt het prima om zelf een naaimachine in te rijgen.

Let wel op, dat je een naaimachine aanschaft, die op zwakstroom werkt (deze werkt met een adapter), want elke andere machine, zou in theorie in de vingers van je dochter kunnen naaien...
De Janomé Sew Mini is zo'n zwakstroommachine. Het voordeel is dat ik ook naai op Janomé machines en daar gaan dezelfde spoeltjes in. (Dit is gelijk het nadeel, want ik kan telkens mijn spoeltjes uit haar naaispullen vissen...)

Ik ben een grootverbruiker van stof en vilt, en kan dus alle restjes met een boogje haar kant op gooien.
Vaak laat ik haar tekenen wat ze wilt maken, vertel haar vervolgens, waarom dat niet kan en vervolgens bedenkt zij een variant die ze wel kan maken.
Nu vond ik laatst op de rommelmarkt een naaimachientje op batterijen. Deze naait met een kettingsteek en heeft geen ondergaren. Geen idee waarom deze dingen niet meer gewoon in de speelgoedwinkel te krijgen zijn, want ook onze Sientje (net 6) heeft nu haar eerste schreden gezet.

7 opmerkingen:

 1. Wat leuk zulke creatieve dochters!!

  Groetjes, Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh! Te gek! Ik leer mijn dochter(5) nu ook wat, met de hand, aangezien zij het ook zo graag wil. Ik werk nu zelf op de oude Husqvarna van mijn oma maar daar laat ik de kinderen dus écht niet mee experimenteren:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil het, ik wil het, ik wil het! #naaimachientjevoorYara :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt supercool dit!
  Ik was ook ongeveer die leeftijd, werkte op de oude naaimachine van mijn moeder (gelukkig zonder vingers-onder-naalden-ongelukken). Ik heb er daarna heel lang niets mee gedaan, maar merk nu achter mijn eigen naaimachine dat ik nog steeds profijt heb van het feit dat ik er jong mee heb leren werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk machientje kreeg er ook zo een toen ik 5 was van mijn opa en oma die waren echte kleermakers. Ik was er toen ontzettend blij mee. Je dochter zal er veel plezier mee hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat leuk! ik mocht vroeger op de oude handnaaimachine van mijn oma als mijn moeder aan het naaien was, jammer genoeg heb ik nooit zo goed opgelet... mijn zusje wel trouwens, die is nog steeds erg handig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat gaaf zeg en lijkt me gezellig zo met z'n allen in je geweldige atelier! Ben bang dat mijn jongens daar niet aan gaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

 

blogger templates | Make Money Online